Megújulásunk támogatója:  

Szent András plébániatemplom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 4,878'
Hosszúság (lon):
E 19° 18,249'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Rózsahegy
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A templom a 14. század elején épült. Szentélye nyolcszögzáródású. A templomhajó boltozata újkori. A szentély és a hajó ablakai csúcsívesek, de mérművük nem maradt fenn. 1585-ben jelentősen átépítették, a feljegyzések szerint 1755-ben renoválták, majd nem sokkal később, 1790-ben is restaurálták. A 17. és a 18. században a vallási mozgalmak során több felekezet birtokolta, 1709. óta a katolikusok kezén van.

Rózsahegy (Ružomberok) városát szász telepes bányászok alapították a 13. század során. Főként vasat, ezüstöt és ólmot bányásztak. Várossá 1318-ban lett.
Myskovszky 1877-ben ezt írja a templomról: “A rózsahegyi parochiális templom a város nyugati oldalán lévő magaslaton fekszik, magas s lőréses falakkal még jelenleg is körül van véve, s valódi Akropolis, mely megerősített magaslatra (plateaura) az alsó városból egy fedett lépcsőzeten juthatni fel, ép ugy mint Körmöczbányán. A tulajdonképeni régi és megerősített város a templom nyugati irányában terül el, ezen a részen van a meglehetős kiterjedésű főtér is, a város régi falazatának maradványai csak itt-ott vehetők észre.”

Myskovszky megemlékezik a templom régi, 15. századi keresztelőmedencéjéről is. A templom védőfalának nagy részét már elbontották. Egy darabja azonban a szentély mögötti keleti oldalon fennmaradt, és jól láthatók benne az eredeti, kulcslyuk alakú lőrések. E várfal belső magassága 1 méter, kívül pedig eléri a 4 méter magasságot.

Forrás: várak.hu
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-07-04 08:35:05
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.