Szent András apostol kápolna romjai

Kápolna
A falu központjában, a főút fölé emelkedő sziklán
Rövid leírás:
Az egykor zömében református lakosságú falu római katolikus kápolnája 1862-64 között épült fel a már álló református templom és paplak mellé. A megközelítőleg észak-déli tájolású, egyhajós kápolna déli homlokzata előtt zömök harangtorony emelkedett. Ennek földszintje és első emelete kőből volt, míg az efölötti harangszint fából épült. A tornyot barokkos fa hagymasisak koronázta egykor. A terméskőből emelt kápolnát cserepes nyeregtető fedte, valai vakoltak és meszeltek voltak.

A II. Világháború harcai során a kápolna és környéke súlyos sérüléseket szenvedett el. A kápolna födémei, tornyának 2. emelete és sisakja elpusztultak, így az épület teljesen használhatatlanná vált. Felújítására az eltelt évtizedek során több terv is született, de ennek ellenére ma is romos állapotban van.

A kápolna előtt egykor öntött vas kereszt állt, amelyet később a községi temetőbe helyeztek át, ahol ma is látható.

A leíráshoz felhasználtuk a http://csemadok.sk/felvideki-ertektar/szent-andras-kapolna/ oldalt, ahonnan a csatolt képek is származnak.

Magtár (0.142 km)
Fialka-kúria (0.167 km)