Szent Ágota plébániatemplom romjai

A képek forrása: Panoramio
A város északi részén lévő temető területén
Rövid leírás:
A jelentős középkori múlttal rendelkező, korai bányászatáról híres, Bihar megyei város Árpád-kori eredetű. A fennmaradt írott források először a 13. században említik nevét.

Első plébániatemplomáról, melyet Szent Ágotának szenteltek, az 1200-as évekből rendelkezünk adatokkal. A város északi szélén, egy árokkal körülvett, alacsony dombon álló, nagy méretű, kőből és téglából vegyesen falazott templom valószínűleg még a középkorban tönkremehetett. Belényest a törökök Váraddal egy időben, 1660-ban elfoglalták és szandzsákszékhelyet hoztak létre itt.

A ma szinte teljesen földig leomlott templomfalak anyagát mára elhordták. Mindössze két nagy falszakasz áll magasan: az egykor keletelt tengelyű templom délnyugati falsarka, illetve az épület túlsó végén a poligonális szentély északkeleti része.

A templom falába építve 2012. óta fekete márványtábla hirdeti román és magyar nyelven: \"E romok Belényes középkori római katolikus plébániatemplomának maradványai, melyet 1421 körül építtetett Andrea Scolari váradi püspök, Szent Ágota tiszteletére.\"