Szemerja falu régi központjának épületei

Műemlékileg védett, vagy védendő terület, környezet
Cím:
Az Erdő utca - Dózsa György utca - Budai Nagy Antal utca - József Attila utca - Csizma utca által határolt területen
Rövid leírás:
Szemerja települése már az 1333-as tizedjegyzékben is szerepel, egyházas helyként említik. A középkortól a 19. századig unitárius volt lakosságának jelentős része. A falut a 16. századig szabadrendű székelyek lakták, amely a székely felkelés után változott meg, és jelentős részben jobbágysorba kényszerültek. A következő jelentős esemény a 17. századi török dúlások voltak, amikor a falu lakossága Erdővidékre menekült. A megnyugvás ideje a következő évszázadokban sem jött el, a 18. században a Rákóczi-szabaságharc, majd a járványok szedtek újabb áldozatokat Szemerja lakosainak sorából.

A viszontagságok ellenére mégis megmaradt egy egységes falukép és szerkezet. Az írott forrásokból a 18. század elejéig lehet visszakövetkeztetni Szemerja korábbi megjelenésére. A nemesi udvarházak a 18. század közepéig fából épültek, és zsindellyel fedték tetejüket, míg a csűröket, istállókat, lakóházakat zsúppal fedték. A 18. század második felétől a nemesi udvarházakat már kőből építik, akárcsak az új paplakot.

Számos gazda foglalkozott a településen dohánytermesztéssel, amelynek hatására a 18. század végén Sepsiszentgyörgyön dohánygyárat építettek.
A két település fejlődése maga után hozta egyesülésük gondolatát is, amely végül 1880-ban következett be.

A ma műemléki övezetben már nem áll az első templom, mindössze egy 1856-os évszámot viselő kőlap maradt meg belőle, néhány sírkővel. Ma is áll számos népies barokk stíluselemeket magán viselő lakóház, mint a Nagy-Bogáts-kúria, két Bora-lakóház és egy a település központjában levő Büdöskút mellett. Az egyik újonnan rendbe hozott épület a Serestéj-ház (http://www.muemlekem.hu/magazin/balsorsu_muemlekek_balja_2011_jeloltek), melyről a kutatások kiderítették, hogy ez az egyik legrégibb kúria a környéken.

Bakó-ház (6.631 km)