Székelybánja vára

A falutól 1,5 km-re délkeletre, a nedves ártérben.
Rövid leírás:
Lécfalvától (Leţ) D-re, 1,5 km-re fekszik Várhegy település, melynek K-i szélén van a Feketeügy folyót környező árterülete fölé emelkedő, K-Ny-i irányba elhúzódó 550 m magas Várhegy-domb.

A szabályos, négyzet alaprajzú, sarkain olaszbástyákkal megerősített várat János Zsigmond fejedelem építtette az ellene felkelő székelyek felkelésének leverése után, azok féken tartására, 1562-ben. Így kapta volna nevét is. Mihai Viteazul román vajda erdélyi betörése idején a székelyek, régi szabadságaik visszaállítása mellett az ellenük emelt két vár, a székelyudvarhelyi Székelytámadt és a Várhegyen emelt Székelybánja lerombolásához kötötték katonai támogatásukat. Ennek megfelelően a várakat 1597-ben le is rombolták. Székelybánja ezek után nem épült újjá többé. A 17. században a romok felhasználásával a vár északi falához illeszkedve Nemes János udvarházat építtetett ugyan, de ezt a 19. században szintén lebontották és köveit a közeli szeszgyár épületeihez használták fel.

A Várhegy viszonylagos magassága csekély, alig 20 m. A négyzetes alakú, olaszbástyás várat jelenleg is jól látható 22 m széles és 5 m mély árok keríti. A bástyák helye ma is jól kivehető. Felmenő falak ma már nem láthatók.

A leírás forrása: varak.hu / Karczag Ákos

Horváth-kúria (2.618 km)