Megújulásunk támogatója:  

Szecessziós villa

Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 45° 50,361'
Hosszúság (lon):
E 20° 28,850'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kralja Petra I. 143. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A középkori eredetű, Észak-bánsági falu a török háborúk alatt teljesen elnéptelenedett. A területre a 18. században érkező új telepesek első hulláma délről felhúzódó szerbekből állt, akikhez később, szervezett telepítés nyomán német és magyar ajkú lakosok is csatlakoztak.

A 19-20. század fordulóján szerény, de mégis a településképben is megmutatkozó, polgári fejlődést élt át Nagykikinda. Az újonnan épült házak, villák mára már elenyészett nevű, kevésbé neves alkotói munkájuk során igyekeztek követni, utánozni a friss stílusirányzatokat, megoldásokat. Így pl. a nagyvárosi szecessziós építészet egyes jegyei beépültek a vajdasági kisvárosi, ill. falusi lakóház építészetbe is.

Ennek jellegzetes nagykikindai példája többek között az ismeretlen építész által minden bizonnyal az 1910-es években tervezett villa. A saroktelken álló, földszintes, nyeregtetős, cseréppel fedett ház leghangsúlyosabb eleme a csúcsdísszel koronázott, magas sátortetővel fedett sarokrész, amely mindkét utca irányában, rizalitként ugrik előre. A rizalitok fölött magas, hullámzó szélű oromzatok épültek. A ház homlokzatait fonom vakolatdíszek ékesítik, tagolják. Jellegzetesek az ablakok köré-fölé szerkesztett, virágsziromra emlékeztető, szecessziós motívumok.

(A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet c. munkája felhasználásával készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-02-20 02:42:57
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.