Szarvaszó vára

A képek forrása: www.varak.hu
A képek forrása: www.varak.hu


Ország: Románia
Szélesség (lat): N 47° 56,968'
Hosszúság (lon): E 23° 47,768'
Védettség van? nem tudom
Védettség száma:
Típus: Vár, várkastély
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve: Sarasău
A település magyar neve: Szarvaszó
A település német neve:
A település latin neve:
Cím: A faluból délnyugatra tartó völgy fölé északon emelkedő domb tetején
Egyéb adat:
Rövid leírás: A Gutin-hegységhez tartozó Kőhát, pontosabban a Szaploncai-hegysor északi lábánál, az itt északnyugatra tartó Tisza bal partján fekszik Szarvaszó (Sarasău) község. A Tiszától nyugatra fekvő Szarvaszó falu északi részén indul délnyugati irányba az az út, amelyen Szarvaszó várának közelébe juthatunk. A főúttól való letéréstől számítva az említett úton kb. 2 km-t kell délnyugati irányba haladnunk. Az út keresztezi a Szarvaszó nyugati széle mellett elhaladó vasutat, majd kb. 300 méter hosszan a falu széli házak között haladunk. Ezt követően a völgyben továbbautózva jobbra ismét házak bukkannak fel, és az úttól északnyugati irányban tűnik elénk a Várhegy. A Várhegy megmászásával csak az északi oldalon kísérletezhetünk. A kelet-nyugati irányban kb. 800 méter hosszan elnyúló hegygerinc keleti oldalához közelebb, 393 méter találjuk Szarvaszó várának csekély maradványait.

A területén végzett szondázó ásatásakor égett gerendadarabokat, valamint cseréptöredékeket találtak. A 12-13. századi leletek alapján úgy vélik, hogy a várat a 14. század kezdete előtt építették és lakták. Feltehetően ez a vár is a tatárjárás után emelt erődítményeink sorába tartozik, melyet talán helyi kisnemesek emeltek.

A szabálytalan alakú, de az oválishoz közelítő formájú vár védett területe 40 méter x 20 méter. Az északkeleti oldalon a hegygerinc néhány méter szélességűre szűkül, és a falu irányába lejt. A védett plató nyugati oldalán valaha árok húzódhatott, azonban ma már csak félhold alakban elnyúló, kb. 10 méter szélességű teraszt figyelhetünk itt meg. A vár területén épületmaradványok nincsenek. A vár déli oldalán meredek lejtő húzódik, itt külön védmű nem látszik és feltehetően eredetileg sem épült.

A leírás és a képek forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette: szépmíves
Adatfelvétel ideje: 2016-08-06 17:59:50
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Összetett keresés