Szárazmalom

A kép forrása: Jan Sztarec /Panoramio
Agrár-ipari objektum
Fegyverház (ma: Zbrojničná) utca 6.
Rövid leírás:
A kör alaprajza miatt már messziről a szomszédos házaktól elütő, hengeres, alacsony tömegű, földszintes épület, kúpos tetővel, melyet bádoglemez borít.

Bár az épületen szereplő műemlék tábla felirata szerint ez egy, a város 15. századi erődítéseinek rendszerébe illeszkedő bástya lenne, a valóságban az épület már egy 1604-es feljegyzés szerint is szárazmalom funkciójú volt. A malmot lovak erejével forgatták, hajtották meg. A hadsereg birtokában lévő malomként jelzik a házat egy 18. századi térképen is. Később egyenruharaktár lett, majd a 20. század elején átépítették. Falai között volt 1909-től a két híres és jelentős kassai festőművész, Csordák Lajos és Halász-Hradil Elemér alkotóműhelye. A két művészre a ház külső falán bronzplakettek emlékeztetnek, rajta portréikkal.