Szárazföldi híd

(Forrás: hetnap.rs)

(Forrás: mestokojevolim.rs)
Szerbia
Híd
Kevepallós és Székelykeve (Kovin) határmezsgyéjén, a szántóföldeken
Rövid leírás:
Az Al-Duna közelében, Kevepallós határában elhelyezkedő szárazföldi híd eredetileg az egykori Panyócát (Ponjavica) ívelte át, amelynek vízhozama az áradási időszakokban jelentősen megduzzadt. A boltíves lyukakkal rendelkező, égetett téglából emelt híd a helyi hagyomány szerint Mária Terézia idejéből származik. Erre vonatkozó adatok nem maradtak fenn. A valamikori szomszédos, gazdag gabonatermő szigetre vezetett. Ezen a szigeten keresztül lehetett megtenni a legrövidebb utat a Kevevára (Kovin) és a Szendrő (Smederevo) közötti dunai átkelőhöz. Ennek köszönhetően kiemelkedő gazdasági és katonai szerepet kapott.

A török hódoltság idején elnéptelenedett környező pusztát először szerb telepesek, majd a Katonai Határőrvidék létrehozásával 1765-68-ban rokkant német katonákból alakított határőrezred katonák vették birtokban (a falu sváb lakossága a II. világháborúig jelentős volt). A területet a Határőrvidék felszámolásával 1873-ban Temes vármegyéhez csatolták, Kevevár járása alatt.

A Panyóca a Duna egyik mellékága volt. Dunadombótól (Dubovac) kezdve, Kevevár mellett folyva, Sztarcsova/Tárcsó (Starčevo) után torkollott a Dunába. 1915-ben még hajózható volt. A Duna-Tisza-Duna csatorna kiépítésével egy szakasza holtággá vált, amely lassan eliszaposodott. Ma természeti rezervátum a Beresztóc (Banatski Brestovac) és Tárcsó közötti csaknem 10 km-es szakasza.

A Kevepallós határában álló híd az üres holtág felett áll. Funkcióját elvesztve rohamos pusztulásnak indult.

Forrás:
Martinek Imre: Híd az üres folyó fölött. Hét Nap LXVII/3. (http://hetnap.rs/cikk/-11206.html)