Szamosújvári börtön

Strada Andrei Mureşanu
Rövid leírás:
Az egyszerű, Árpád-kori eredetű falu, Gerlahida akkor szerzett komolyabb történeti jelentőséget, amikor az akkor már romos, közeli Bálványosvár köveinek felhasználásával, az 1530-as években megkezdték egy szabályos, reneszánsz erődítmény építését. A szabálytalan négyszög alakú erődítmény sarkain 1-1 olaszbástya helyezkedett el. A várfalon belül Martinuzzi (Fráter) György bíboros remek későreneszánsz palotát és kápolnát építtetett fel, amely Erdély teljhatalmú urának egyik rezidenciája lett. A D-i oldalon egy, ma már nyomtalanul eltűnt külső vár is állt. György bukása után a császári és a török csapatok is feldúlták, kirabolták. A Rákóczi szabadságharcban még meglévő katonai szerepét elvesztette, így 1786-tól máig börtönként hasznosítják. A bástyák és várfalak az eltelt évszázadok alatt elbontásra került, a ma is álló reneszánsz épületeket pedig a 19. században, 1856-59-ben újabb, 3 emeletes börtönszárnyakkal bővítették. Itt raboskodott több híres személy mellett Rózsa Sándor (1813-1878), a híres betyár, akit több szökési kísérlete után a szegedi börtönből szállítottak át ide 1873-ban. Itt is halt meg. Sírja a börtön melletti rabtemetőben – ma ortodox temető – ma is megtalálható.
A börtönt 1945 után a kommunista hatalom is átvette és a diktatúra legfélelmetesebb büntető intézményévé tette. Az épület funkciója miatt ma sem látogatható szabadon…