Szabadság-szobor

Világi plasztika, szobor
A Parcul Reconcilierii (Megbékélés Park, korábban: Tűzoltó tér) közepén, szabadon áll.
Rövid leírás:
Az 1849. október 6-án Aradon kivégzett 13 honvédtisztre, és egyáltalán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra utaló emlékmű elhelyezésére csak 1867., a kiegyezés után nyílt lehetőség. A haladéktalanul elkezdett, de hosszas előkészítés után Arad város pályázatán 1878-ban Huszár Adolf nyert megbízást egy emlékmű megalkotására. Mivel ő kisvártatva elhunyt, a munkát Zala György alsólendvai szobrászra bízták, aki Huszár terveinek erős átértelmezésével alkotta meg a ma is látható, 1890. október 6-án felavatott szoborcsoportot. Az emlékmű teljes egészében országos közadakozásból készült el.
Az alkotás központi alakja a Hazát szimbolizáló Hungária nőalak, fején Mátyás király korabeli sisak, melyet a Margit-szigeten lelt, Szent Margitnak tulajdonított korona díszít. A nőalak oldalán Szent István prágai kardja, jobb kezében babér és tölgyfa koszorút emel fel, vállán Árpádra utaló párducbőr. A főalak körül négy mozgalmas szoborcsoport („Ébredő szabadság”, „Harckészség”, „Áldozatkészség” és „Haldokló harcos” címűek) látható. Az emlékmű oldalán a 13 kivégzett honvéd főtiszt domborművű arcképét helyezték el.
Az impériumváltás után Romániához került Aradon a szobrot többször meggyalázták, 1923-ban már be kellett deszkázni, végül a bukaresti kormány utasítására 1925-ben lebontották és különféle helyeken, de leghosszabb ideig az aradi várban őrizték a szétszedett, erősen sérült alkotást. Az újraállítási folyamat 1999. óta húzódó, politikai és érzelmi hullámokat is verő eseménysora egészen 2004-ig tartott, amikor is nem az eredeti helyén, hanem a „Megbékélés parkjára” átkeresztelt, sebtében félig-meddig rendbe tett, egykori Tűzoltó téren újra felállíthatták a magyar és a román kormányok pénzén restaurált alkotást – egy római diadalívre utaló, kétes művészeti értéket képviselő, román emlékmű társaságában. Azóta a szobor a világ magyarságának egyik zarándokhelyévé vált.

A szoborcsoport gondozott, jó állapotú

Bohus-palota (0.356 km)