Sturman Márton emlékoszlopa

A kép forrása: Blankvers / Panoramio
Emlékmű
A falutól pár száz méterre délre, az országúttól keletre lévő székház közelében.
Rövid leírás:
A Rimai Coaltio vasipari társaság Sturman Márton vasgyáros hathatós közreműködésével jött létre 1810-ben. Célja a gömöri és Murány-menti vasiparosok összefogása, a termelési folyamatok összehangolása, modernizálása volt. A Coalitio tagjai a helyi vasércbányászatban és vasfeldolgozásban érdekelt nagybirtokosok, nemesek voltak. A kezdettől fogva sikeresen működő szervezet fokozatosan tulajdonába vette a résztvevők vasipari létesítményeit. A szervezet 1852-ig működött önállóan, amikoris több hasonló konkurensével egyesülve egyik alapítója lett a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt-nek.

A Coalitio vezéralakja, Sturman Márton (1757-1844) színes egyéniség volt. Svéd származású katonatiszti családja a Harmincéves háború idején került Magyarországra, ahol nemesi címet és birtokot szereztek. A Gömör vármegyei vezető tisztviselőként maga is birtokos Sturman kulcsszerepet játszott az addig szétaprózódó, elszigetelt vasipari létesítmények működésének összehangolásában, modern termelő szervezetté való egyesítésében. Mindezek mellett még evangélikus egyházkerületi felügyelői posztot is betöltött, közreműködött templomok építésében, szegény sorsú gyermekek nevelésében.

A Coalitio székházának parkjában álló Sturman emlékoszlop öntött vasból készült. Felállításának időpontja ismeretlen, vélhetőleg a 19. század első felében történhetett. Alsó része négyzet alapú hasáb kialakítású. Ezen vasból öntött lemezen, latin nyelvű szövegben tiszteleg a Coalitio az alapítója előtt. Alsó részén magyar szöveg emlékezik meg arról, hogy a Rimamurány-Salgótarjáni Rt. helyreállította az emlékművet.

Megyeháza (0.742 km)