Megújulásunk támogatója:  

Sóvár


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 22,368'
Hosszúság (lon):
E 25° 50,548'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Salvator-kápolna fölött emelkedő Nagy-Somlyó-hegy csúcsán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Csíkszereda (Miercurea-Ciuc) felett ÉK-re, az országos hírű zarándokhelynek, Csíksomlyónak szomszédságában, az 1033 m magas Nagy-Somlyó hegy csúcsán középkori vár állt valaha.
Valószínűleg a Hosszúaszó völgyében Moldva felé haladó sóút ellenőrzésére építették, innen a neve: Sóvár. Építése a 12. századra tehető és az 1241-es esztendőben, a tatárjárás során pusztulhatott el.
Maradványainak első részletes leírását a 19. század második feléből, Orbán Balázstól olvashatjuk: “E… terjedelmesebb csúcs fenlapján nagy kiterjedésű várnak látszanak romjai vagy inkább nyomai. Két egymással párhuzamosan futó várfal körítette e hegytető ormát, mely falnak kidomboruló, nagy fákkal benőtt gátonya mindenütt tisztán követhető. A belső fal körvonala 460 lépés, a külső fal ettől 20 lépésnyi közzel párhuzamban vonul el. Ezen külső alatt a hegy lankásabb részén sánc övezte, máshelyt, hol a hegy meredeksége azt feleslegessé tette, megszűnik, hogy hol hely és szükség volt reá, újból folytatódjék. A bejárat a déli oldalon (a hegynyakról) volt, hol terjedelmes bástyák és védtornyok lételét sejtető nagy romhalmaz emelkedik. A hegy oldala nagy, lapos és faragott kövekkel van borítva, főként a déli és nyugati oldalon, e kövek láthatólag a várból gurultak alá. A vár terjedelmes belterén két mély üreg van, melyek egyike a vár kútja, másika valamely épület helye lehetett. Ennyi, mi e várból fennmaradt, mely vár úgy a nép mint Losteiner által Sóvárnak neveztetik.”
Napjainkban a várból még az Orbán Balázs által leírtaknál is jóval kevesebb látszik, elsősorban a hegytetőt borító sűrű és magas aljnövényzet miatt. Ezért a várhely felkeresését kora tavaszra érdemes időzíteni.
A vár központi részét képező, kb. 30 m átmérőjű kerek plató területén található kör alakú, 3-4 m átmérőjű bemélyedés feltehetően összeomlott épület nyoma lehet. A plató Ny-i oldalában, erdővel borítva kb. 30 m hosszúságban megfigyelhető az egykori védőárok és a sánc maradványa. A vár központi területétől D-re, 20 m-re a hegynyeregnél egy K – Ny-i irányú sekély árok észlelhető. A vár belterületén, a sűrű bozótosban jelentős mennyiségű kőtörmelék hever.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-06-29 20:51:44
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.