Somlyó vára

A képek forrása: www.varak.hu
A képek forrása: www.varak.hu


Ország: Románia
Szélesség (lat): N 47° 14,201'
Hosszúság (lon): E 22° 48,040'
Védettség van? nem tudom
Védettség száma:
Típus: Vár, várkastély
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve: Șimleu Silvaniei
A település magyar neve: Szilágysomlyó
A település német neve: Schomlenmarkt
A település latin neve:
Cím: Külterületen, a város fölé É-on emelkedő Somlyói-Magura egyik, D-re néző csúcsán.
Egyéb adat:
Rövid leírás: Az Árpád-kori eredetű településről az első írott források a 13. sz közepéről maradtak fenn Vatasomlyója néven.
A Várhegy-csúcson állt egykor Szilágysomlyó első vára. Ennek építési ideje 13-14. századra tehető: feltehetőleg Pok nembeli Meggyesi Móric építtette. Az ő lánya aztán Báthory László felesége lett. Így a település 1351-ben került a Báthory család birtokába. A magyar történelemben kiemelkedő család e városról elnevezett somlyai ágából származott többek között Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király, valamint Báthory András, aki szintén erdélyi fejedelemségig vitte.

A vár egy ovális plató közepén kiemelkedő részén épített belső, és egy ezt méterekkel alacsonyabb szinten körbevevő külső várrészből állt. Ma csak egy 2 m átmérőjű, ovális kőfal maradt fenn belőle. Valószínűleg ezen belül lakótorony állt, de ez nem biztos. A kőfalon kívüli keskeny teraszt egykor földsánccal erődítették meg. Egyes feltételezések szerint ez a földsánc őskori eredetű. Északról a Magura magas csúcsa biztosított természetes védelmet, délről pedig a Kraszna folyóig húzódó meredek lejtő.

A várat a 16. század közepén érte a végpusztulás, mikor az erre portyázó török csapatok elfoglalták és védhetetlenségig rombolták. A Báthoryak ennek megfelelően már nem is építették újjá, hanem lent a városban egy „modern”, reprezentációs céljaiknak is jobban megfelelő várat építettek.
Adatlapot készítette: Csillagtancos
Adatfelvétel ideje: 2012-01-14 18:44:23
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Összetett keresés