Sólyomkő vára

Sólyomkő távalti képe

Sólyomkő várának alaprajza
Tekovská Breznica
Rövid leírás:
Az egykori Berzence várának maradványaitól mintegy 200 m-re, DK-re található vér történeti kutatása még nem zárult le. A kutatók feltételezik, hogy a 13. század második felében a forrásokban megjelenő Berzence várával azonosítható, amely az esztergomi érsek tulajdona volt, de miután 1312-ben Csák Máté lerombolta, építtethette az érsek a későbbi és nagyobb alapterületű Berzencét. Más vélekedések korai 12-13. századi úgynevezett kisvárként, vagy Berzence elővárának tekintik.
A hármas sziklacsúcs középső tagjának kisméretű platóján elhelyezkedő erősség a megközelítőleg 30x50 méteres platón helyezkedett el, északról nem emeltek falat, hiszen itt meredek sziklafal zárja, de a DK-DNy-i oldalon kb. 1 m mély és 3 m széles árokkal védték. Mára csupán egy kis méretű tornyának maradványa látható.

Forrás: Szabó Tibor-Karczag Ákos: Barsberzence www.varak.hu
hegyi30