Solymosi vár

Solymosvár
Rövid leírás:
A várat az 1270-es években építették IV. Béla várépítési programjának részeként. Az Árpád-ház kihalása után egy ideig Kán László birtokában volt, majd királyi birtok lett. I. Károly többször tartózkodott benne az 1310-es években, amikor a székvárosa Temesvár volt. Legkorábbi része a belső udvar, azon belül az öreg torony. A déli oldalról lovagteremmel és várkápolnával bővítették. Hunyadi János megerősíttette a külső várat és bővíttette a palotaszárnyat.
Az északi oldalon lévő palotaszárnyat feltehetően a 16. században reneszánsz stílusban építették át (Izabella királyné is lakott benne a gyermek János Zsigmonddal és itt őrizte a koronát is). A túlparton lévő Lippa várával (amelyet a 18. században lebontottak) a térség meghatározó hadászati, hatalmi központja volt.
A török harcok során többször gazdát cserélt. Erős romosodása a 18. század végén következett be (néhány részét felrobbantották).
Jelenleg impozáns romvár a Maros fölé magasodó csúcson.
Bamby