Skanzen

A kép forrása: Bello19 /Panoramio

A kép forrása: Tomáš Gregor / Panoramio
Műemlékileg védett, vagy védendő terület, környezet
A falutól északra, egy völgyben
A koordináták a skanzen bejárata előtti parkolóra mutatnak
Rövid leírás:
Szlovákia egyik legfiatalabb szabadtéri néprajzi múzeumát hozták létre a Nyugati-Tátra aljában megbújó Pribilina falu fölött, az itt a Béla folyóba torkolló Raczkova-patak völgyében.

A rózsahegyi Liptói Múzeum keretében működő skanzen Alsó- és Felső-Liptó vidékének 18-20. századi népi építészeti kultúráját mutatja be. Az egy "fő utcára" rendezett, több tucatnyi, áttelepített vagy rekonstruált épület többsége a szlovák parasztság építészetét képviseli: teljes paraszti udvarokat építettek fel, lakó- és gazdasági épületeket, istállót, ólakat, pajtákat, kutat. Az épületeket be is rendezték a népi lakáskultúra hiteles rekonstrukcióival. A "falu" fölött kis tavat hoztak létre, partján vízimalommal.

A skanzen emblematikus épülete egy jelentős méretű gótikus templom rekonstrukciója, amelynek külön története van. Ennek eredetije az egykori Liptószentmária falu Szűz Mária plébániatemploma volt. A szocialista Csehszlovákia egyik megalomániás beruházásaként a Vág folyónn a Liptói-medencében létrehozott, hatalmas víztározó miatt sok más településsel együtt Liptószentmáriának is pusztulnia kellett. Templomát ugyan nem öntötte el a szinte a küszöbéig emelkedő víz, de végül statikai problémák miatt a templomot - presszóvá átalakított tornya kivételével - le kellett bontani. 1973-74-ben "minden értékét", faragványát, freskóját, bútorát, oltárát "megmentették", kibontották. Végül 1998-ban itt, a falumúzeumban elkészített rekonstrukciójába foglalták bele ezeket.

A szintén a "Liptói-tenger" miatt elöntött, középkori eredetű Párizsháza (Parížovce) faluból "áttelepítették" ide a pompás, kőből épült, emeletes kastélyt és egy nemesi udvarházat, valamint egy bírói lakot. Újjáépítették itt a régi oláhdubovai (Valaská Dubová) iskolát is.

A falumúzeumban rendszeresen rendeznek a népi kultúra felelevenítését szolgáló, a nagyközönségnek szóló programokat, fesztiválokat, egy-egy területet (pl. juhászat, méhészkedés, stb.) részletesen bemutató alkalmakat.