Sipos László magyar néprajzi múzeum

A falu fő utcáján a 85. házszám alatt
Bogdánd a megye déli részén, Szilágy és Máramaros megye határán fekszik, Szatmárnémetitől
60 km távolságra. A házat 1880-1885 körül építették szilágyfőkeresztúri (Szilágy megye) mesterek, 1997-ben alakították múzeummá. Nevét alapítójáról, Sipos Lászlóról (1948-1997) kapta.

A múzeum ház a Tövishát jellemző épülete e korszakban, ilyen típusú házakat vagyonosabb emberek építettek. Téglalap alakú, az utcafrontra merőlegesen épült, tégla és kő alapra, vastag falait soronként váltakozva húzták fel vályogból, illetve égetett téglából. „U” alakban, három oldalról tornác keretezi, amelyet 14 nyolcszögalakú oszlop tart.

A ház három helyiségből áll. Az első bútorokkal, szőttesekkel és népviselettel berendezett tisztaszoba. A második helyiség a ház bejárata is, itt kapott helyet a helytörténeti kiállítás. A hátulsó helyiség lakószobának van berendezve, bútorokkal, használati tárgyakkal és a szövés eszközeivel.

Kép és szöveg: "Epatrimonium 2" Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. kiadványa a helyszínről ( http://www.epatrimonium2.eu )

Gencsi-udvarház (15.165 km)
Kápolna (16.275 km)