Simon-kúria

Kúria, udvarház
Rövid leírás:
Az enyhén lejtős terepre kőből és téglából építették, 60 cm a falvastagsága és kétszintes. Pinceszintje alig mélyül a földszint alá. A déli homlokzat előtt tömzsi oszlopokon nyugvó, boltívsoros tornác fut végig. A tornácot valószínűleg a 19. században toldották az épülethez, de később újabb változásokon esett át.

Kétrészes, magas, cseréppel fedett kőkapu választja el a falu fő utcájától a kúria telkét. A nagykapun egykor háromkaréjos oromzat emelkedett. A csúcstaggal díszített középső oromzat barokkosan íves, volutákkal körülvett mezejében volt olvasható az építés évszáma.

Az épület kétsejtes elrendezésű, az utca és az oromfalak felé helyiségenként egy-egy kétosztatú ablakkal, tornácra nyíló ajtókkal. A helyiségeket gerendás mennyezet fedi.

Csigavár (1.510 km)
Törökvár (3.522 km)