Semsey-ház

Városi palota
Fő utca (ma: Hlavná) 84. szám

A Fő utca északi részén, annak nyugati térfalában, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, egy emeletes ház a 17. század végén épült fel - korábbi ház helyén - barokk stílusban. A 18. század közepétől a gróf Berzeviczy család tulajdonában állott, de egy ideig itt lakott a város katonai parancsnokának felesége, a comendatissa is. Az 1830-as években Dessewffy Józsefé, majd utób gróf Semsey József tulajdona. Mai építészeti képét a 19. századi, historizáló stílusú átépítése során nyerte el.

Az eredetileg öttengelyes, szimmetrikusan szerkesztett homlokzat földszintjének közepén nyílik a félköríves záródású kapu, amely az épület belseje, ill. az udvar felé teremt átjárást. A ház földszintjét az itt működő üzletek kereskedelmi érdekeinek megfelelően, meglehetősen stílustalanul átalakították. A reprezentatív kialakítású, pilaszterekkel tagolt felületű első emelet központi eleme a hatalmas balkon, melyet mindkét oldalon 2-2 díszes párkányzatú ablak fog közre. Az egész homlokzatot felül a hatalmas, háromszögű timpanon koronázza meg, felületében plasztikus címerrel.

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét