Sebes Körös szálloda (volt Rimanóczy Szálloda és Gőzfürdő)

Üzlet
Strada Libertăţii 8.
Rövid leírás:
Az L-alaprajzú épület legkorábbi szárnya historizáló, neobarokk stílust mutat, főhomlokzata a Körösre néz. A homlokzaton, a fogsordíszes övpárkány fölött félköríves, kagylódíszes fülkében antik istennőket idéző női terrakotta szobor látható, utalva az épület rendeltetésére.
Az 1900-ban épült Bémer téri szárny merőleges a Körös-parti szárnyra. Külső kiképzése hasonlít a régi szárnyéra. Itt kapott helyet az attikával és fiatoronnyal hangsúlyozott oromzat csúcsán a Rimanóczy család címere is. A terekben a neorokokó stílusa dominált.
A gőzfürdő épülete jelentősen átalakult az elmúlt fél évszázadban. A földszinti étterem román népművészeti elemekből álló díszítést kapott. A Royal kávézó belső díszítése bár még megmaradt, ma az épületben bútorüzlet működik.
Rimanóczy Kálmán végrendeletében a városra hagyta a szállodát, azzal a kitétellel, hogy az épület mindig a nevét viselje és a bevételt a szegények támogatására fordítsa. 1989-ben azonban a Tiriac Bank tulajdonába került az épület, amely azt teljesen átalakította.
2013-06-21 22:09:52

2015.03.22 15:33 mokuska09 állapot: 3 - koordináta: N 47° 3,349' E 21° 55,850' - egyéb

Nagyon elhanyagolt épület . Az egy részében működő éttermi részen kívül (mely nagyon szépen pontra van teve) a falak beázottak omladozik a vakolat . Van ahol háló van a falra felfogatva, hogy ne a járókelökre essen a vakolat. Néhol hiányzik az ablak ezt bedeszkáztak.

Poynár-ház (0.079 km)
Kolozsváry-ház (0.092 km)