Megújulásunk támogatója:  

Sebes Körös szálloda (volt Rimanóczy Szálloda és Gőzfürdő)

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,355'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,848'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01057
Típus:
Üzlet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Strada Libertăţii 8.
Egyéb adat:
1891-ben építtette id. Rimanóczy Kálmán azt a 27 szobás szállodát, amely római fürdőket idéző kád- és gőzfürdővel együtt épült a Körös partján. A sikeres vállalkozást 1893-ban tovább bővítették a szomszédos telek megvásárlásával, ahol 1900-ban indulhattak meg az építkezések és még ebben az évben elkészült a kétemeletes, 25 szobából álló új szárny, földszintjén a Royal kávéházzal. 1904-ben új lépcsőházzal gazdagodott és a régi szárnyat is átalakították. Ennek során a kádas fürdők átkerültek a földszintre és helyükön vendégszobákat alakítottak ki.
Rövid leírás:
Az L-alaprajzú épület legkorábbi szárnya historizáló, neobarokk stílust mutat, főhomlokzata a Körösre néz. A homlokzaton, a fogsordíszes övpárkány fölött félköríves, kagylódíszes fülkében antik istennőket idéző női terrakotta szobor látható, utalva az épület rendeltetésére.
Az 1900-ban épült Bémer téri szárny merőleges a Körös-parti szárnyra. Külső kiképzése hasonlít a régi szárnyéra. Itt kapott helyet az attikával és fiatoronnyal hangsúlyozott oromzat csúcsán a Rimanóczy család címere is. A terekben a neorokokó stílusa dominált.
A gőzfürdő épülete jelentősen átalakult az elmúlt fél évszázadban. A földszinti étterem román népművészeti elemekből álló díszítést kapott. A Royal kávézó belső díszítése bár még megmaradt, ma az épületben bútorüzlet működik.
Rimanóczy Kálmán végrendeletében a városra hagyta a szállodát, azzal a kitétellel, hogy az épület mindig a nevét viselje és a bevételt a szegények támogatására fordítsa. 1989-ben azonban a Tiriac Bank tulajdonába került az épület, amely azt teljesen átalakította.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-06-21 22:09:52
Az adatlap forrása:
 
 

Állapotjelentések

2015.03.22 15:33 mokuska09 állapot: 3 - koordináta: N 47° 3,349' E 21° 55,850' - egyéb

Nagyon elhanyagolt épület . Az egy részében működő éttermi részen kívül (mely nagyon szépen pontra van teve) a falak beázottak omladozik a vakolat . Van ahol háló van a falra felfogatva, hogy ne a járókelökre essen a vakolat. Néhol hiányzik az ablak ezt bedeszkáztak.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Poynár-ház (0.079 km)
Kolozsváry-ház (0.092 km)
Lévay-ház (0.100 km)
Bazárépület (0.123 km)