Sáros vára

Cím:
Külterületen, a településtől ÉNY-ra lévő, ovális, erdővel borított, kúp alakú, 570 m magas hegy, a Sárosi várhegy (Šarišský hradný vrch) platóján található.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű település fölötti hegyre talán még a tatárjárás (1241-42) előtt emelték Sáros várát, amely a 18. századig a hasonnevű megye székhelye és egyben a Magyar Királyság egyik fontos ÉK-i határvára volt. A korai keltezést támogató adat szerint a vár kápolnájába temették el II. Béla király egyik leányát. A királyi építésű vár a 13-14. sz fordulóján magánföldesúri kézbe került: az Aba nemzetséghez. A 15. században a betörő huszita harcosok évtizedekre megvetették itt lábukat, csak Mátyás király verte ki innen őket. Szerepet kapott a „Királyi” Magyarország és Erdély közti háborúkban és a 17. századi kuruc küzdelmekben is. A vár végső pusztulása 1684. körülre tehető, amikoris a Habsburgok kurucellenes harcaiban végleg a császáriak kezére került.
A nagyjából É-D-i irányban elnyúló, hatalmas platót körülölelő falak egy különösen nagy területű, 4,5 hektárnyi huszárvárat ölelnek körül. Bejárata ÉK felől nyílt, egy ó-olasz típusúvá átépített kapuépítményen keresztül. A külsővár viszonylag vékony, falai és félkör vagy patkó alaprajzú tornyai, melyek javarészt romosan, de még magasan állnak, a 15. században épültek. A vár központjában találjuk annak legidősebb, még a 13. században épült részét, a hatalmas, 13x13 méteres alaprajzú, 4 m-nél is vastagabb falú öregtornyot, mely egykor 28 m magas lehetett. E tornyot szabályos téglalap alaprajzú, erős kerítő falak és palotaszárny vette körül, melyet kívülről még szárazárokkal is megerősítettek. A hatalmas, javarészt még kutatatlan vár egykor volt épületeire ma csak a sűrű bozótban mutatkozó felszíni alakulatok, kisebb-nagyobb falcsonkok, horpadások utalnak.