Sarlós Boldogasszony római katolikus templom

Cím:
A mai Barsendréd nyugati felét képező, egykor önálló, Kisendréd nevű falurészben, a fő utcától északra, erdős környezetben
Rövid leírás:
Endréd falu Árpád-kori eredetű település, első okleveles adatunk 1260-ból maradt fenn róla. A források szerint a középkorban itt több, egymással szomszédos, Endréd nevű település(rész) létezett. Közülük a mai kisendrédi részre lokalizálható az "Egyházasendrédnek" nevezett falu, melynek neve annak templomos voltát jelzi. E templom ma is áll, jelenlegi titulusa Sarlós Boldogasszony.

Keletelt tengelyű, kis méretű, Árpád-kori eredetű templomépület, téglalap alaprajzú hajóval. Ehhez a keleti oldalon félkör záradékú szentély tartozik. Nyugaton oromzatos záródású, palával borított nyeregtetejének gerince fölé a nyugati oldalon gúlasisakos, fa huszártorony emelkedik. A barokk kori átalakítás nyomán mai külsejét elnyerő templom hajójának déli homlokzatát egy félköríves záradékú ablak töri át, míg a szentélyt egy szintén délre néző, szegmentíves ablak világítja meg. Főbejárata a nyugati oldalon nyílik egy egyenes záradákú, kőkeretes ajtón keresztül. A hajó eredeti - mára befalazott - déli oldali nyílászáró-rendszerét, így magasan kialakított, félköríves záródású, román kori ablakait és egykori déli kapuját a helyreállításkor vakolatsávokkal jelölték.

A hajó síkmennyezetes, míg az ehhez félköríves diadalívvel csatlakozó szentély negyedgömb alakú, falazott boltozattal fedett. A szentély falában egyszerű, dísztelen szentségtartó fülke van.