Sarlós Boldogasszony plébániatemplom

Szerbia
Bačka Topola
Egyéb adat:
Topolya első írásos említése 1462-ből való, amikor Mátyás király anyjának adományozta a település elődjeként számontartott Fybaychot. Az 1543. évi kalocsai érsekség dézsmalajstroma említette először Topola néven a települést, amely a török hódoltság alatt sem néptelenedett el. A török kiűzése után Topolya környéke kamarai birtok lett. Az 1765-ös összeírás szerint a településnek már 1376 lakosa van.
Rövid leírás:
A 20. század elejének ismert, szabadkai építésze, Raichle J. Ferenc által tervezett, Sarlós Boldogasszony tiszteletére emelt templomot 1906. augusztus 5-én adták át közhasználatra. A századforduló legnagyobb építkezése az akkor még újdonságnak számító vasbeton oszloprendszerrel, és a késői historizmus gotizáló stílusában épült 71 méter hosszú, háromhajós, új katolikus templom. Tornya 73 m magas.

Főoltárának képén Szűz Mária látogatása Erzsébetnél jelenik meg. Bal oldali mellékoltárát, amelyen Nepomuki Szent János legendájának egy jelenete látszik, Barabás Miklós festette.

A kép forrása: Jurisco / panoramio.com
sebijo