Sarlós Boldogasszony plébániatemplom

Szerbia
A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Adorján
Egyéb adat:
A falu nevének első, még 1271. évi, késő Árpádkori említése bizonytalan. Tulajdonképpen két Adorján létezett. 1331-ben, 1335-ben Felsewadrian-t, 1406-ban Nagyadorjánt, 1476-ban pedig Kysadoryan-t említették az írott forrásokban. A középkori Nagyadorján az 1858-ban kialakult mai falumagtó nyugatra, míg Kisadorján délre, a Tisza egyik holtágának partján terülhetett el. A török hódoltság végén elnéptelenedett két falu helyett 1878-ban lesz lakott, ha ideiglenes lakóhelyként is, Adorján. A mai település szerkezete, utcahálózata a 20. század folyamán alakult ki.
Rövid leírás:
A falu Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt plébániatemploma 1858-ban épült, egyszerű, lizénákkal tagolt homlokzatokkal. Tágas, íves záródású egyhajós templom a karzat felett emelkedő toronnyal. Berendezése a főoltárral 19. század végi.
sebijo

Kárász-kastély (16.812 km)