Sárkányölő Szent György szobra

Szakrális plasztika, szobor
Farkas (ma: Kogălniceanu) utca, a református templom nyugati homlokzata előtt, közterületen
Rövid leírás:
A művészettörténeti kutatás az 1880-as években felismerte, hogy a prágai várban, a Hradzsinban álló, Sárkányölő Szent Györgyöt középkori bronzszobor kapcsolatban áll az új korban elpusztult, de több forrás által is leírt, ún. váradi királyszobrokkal. E felismerés kolozsvári vonatkozása is fontos, hiszen e szobrok alkotója az ismert 14. századi szobrász testvérpár, Kolozsvári Márton és György voltak.

Először 1895-ben vetődött fel a gondolat, hogy a szobor másolatát Kolozsváron is fel kellene állítani. E vágyat csak fokozta, hogy Ferenc József király a szobor gipsz másolatát a városnak ajándékozta (e példány ma is a Történeti Múzeumban található). A bronz szobormásolat elkészítését egyaránt szorgalmazta Haller Károly egykori polgármester és Pósta Béla régész, az Erdélyi Múzeum meghatározó személyisége. Végül a másolat elkészítésével 1903-ban Róna József fővárosi szobrászművészt bízták meg, aki ugyanekkor a budai Halászbástyára is készített egy másolatot, így a költségek szerencsésen csökkenthetőek voltak. A szobor kőből faragott, romantikus talapzatát az épp ekkor Kolozsváron dolgozó Lux Kálmán fiatal építész tervei alapján készítették el. Az ünnepélyes felavatásra 1904-ben került sor a forgalmas Arany János téren. A tér 1950-60-as évekbeli rendezésekor merült fel a gondolat a szobor áthelyezéséről, így kerülhetett mai helyére, a Farkas utcai református templom előterébe.

Az életnagyságnál jóval kisebb méretű, európai szinten is kiemelkedő művészi színvonalú, öntött bronz szobor(másolat) mozgalmasan, egyben realisztikusan, lovon ülő, páncélos vitézként ábrázolja Szent Györgyöt, amint lándzsájával épp ledöfi a lova lábai körül tekergőző sárkány alakot.