Megújulásunk támogatója:  

Sárkány híd
Ország:
Szlovénia
Szélesség (lat):
N 46° 3,117'
Hosszúság (lon):
E 14° 30,617'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Híd
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Ljubljanica folyó fölött
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Sárkány híd (szlovénul: Zmajski most) a modern Szlovénia fővárosának központjában áll, a Ljubljanica folyó fölött. A 20. század legelején, gépjármű és gyalogos forgalmat is bonyolító, vasbetonból készült híd a bécsi szecesszió egyik legkiválóbb példája. Ez volt a mai Szlovénia első vasbeton hídja. Megnyitásakor e hídnak volt a harmadik legszélesebb fesztávú nyílása (33,34 m) egész Európában.

Eredeti neve I. Ferenc József Jubileumi Híd volt. Mai nevét - a hídfőkön elhelyezett, lassanként a város jelképévé váló, látványos sárkány szobrok után - 1919-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia bukását követően kapta.

Építésére egy széles körű városrehabilitációs program keretében került sor, amely Ivan Hribar polgármester nevéhez fűződött. Ekkor pótolták az 1819 óta itt állt, fa gerendákból épült, ún. Mészáros hidat (Mesarski most), amely 1895-ben egy földrengés során pusztult el. Takarékossági okokból a város vezetősége a drágább kőhíd építése helyett az olcsóbb vasbeton hídkonstrukció építése mellett döntött. Az új híd terveit a bécsi Pittel és Brausewetter cég mérnöke, Giorgio Zaninovich készítette el, aki a hírneves bécsi szecessziós építész, Otto Wagner iskolájához tartozott. Kivitelezéséhez az ún. Melan módszert alkalmazták, melyet Josef Melan mérnök fejlesztett ki és különösen az USA-ban és Németországban vált népszerűvé. Lényege, hogy a vasbeton építkezéshez nem igényelt alátámasztó állványzatot.

Az 1900-ban elkezdődött építkezéseket először az osztrák Alexander Zabokrzycky, később a ljubljanai Ciril Metod Koch vezette. A hidat 1901 október 4-én adta át a forgalomnak ünnepélyes keretek között Anton Bonaventura Jeglič ljubljanai püspök. A befejező munkálatok ugyanakkor még 1907-ig zajlottak. A híd jellegzetes elemeinek számító, nagy méretű sárkány szobrokat Zaninovich tervezte és a bécsi A. M. Beschorner gyárában készült.

A hidat 1983-84-ben, illetve fennállásának 100. évfordulóján, 2001-ben felújították.

A képek és adatok forrása: wikipedia.org
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-04-12 08:29:06
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Hármas híd (0.325 km)
Vár (0.374 km)
Suszterok hídja (0.532 km)
Szent Jakab híd (0.762 km)
Hradecky híd (0.913 km)
Kakas híd (1.075 km)
Trnovo híd (1.143 km)
Kauschegg híd (4.890 km)