Megújulásunk támogatója:  

Salamon-templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 1,624'
Hosszúság (lon):
E 23° 54,598'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-m-B-07644
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 4
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Szamosújvár, str. Cloşca 7
Egyéb adat:
Erdély legrégebbi örmény-katolikus temploma Kolozs megyében, Szamosújváron áll. A település az örmények egyik legfontosabb központja volt, ahol az örmény katolikus püspökséget is létrehozták. Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére szentelt templomuk Szamosújvár első kőtemploma, a főtértől keletre fekvő kisebb téren.
Rövid leírás:
1723-ban Simai Salamon és testvére építtették a templomot. Az épület egyszerű megjelenése ellenére is eltér az erdélyi katolikus és református templomoktól. A néhány évtizede Erdélyben megtelepedő örmények a környék késő gótikus templomok stílusát követték. Így sokszögzáródású szentéllyel épült a hajó, amelyhez északi és déli oldalon félköríves záródású mellékkápolnák csatlakoznak. A három övpárkánnyal tagolt torony néhány évvel a hajó megépítése után 1729-re készült el. Itt nyílik a templom bejárata, egy későgótikus szemöldökgyámos portál, amelynek két oldalán barokk talapzaton Szent Szilveszter pápa és Világosító Szent Gergely barokk szobrai kaptak helyet.
A hajót és a szentély falpillérekre támaszkodó fiókos dongaboltozat fedi, nyugati részén négyszögű pilléreken álló karzat található. A szentélyben 1842-ben készült falképek láthatók. Érdekessége, hogy a sekrestyeajtó fölött az alapítókat, a két testvért és feleségeiket festették meg.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-02-15 06:46:54
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.