Salamon Ernő Gimnázium

Gyilkostó sugárút (Bd. Lacul Roşu) 3–5 . szám
Rövid leírás:
A 19-20. század fordulóján dinamikusan fejlődő Gyergyószentmiklóson egy főgimnázium létrehozásának igénye merült fel. Az 1909-ben megalakult intézmény épületének megtervezésével Orth Ambrus és Somló Emil budapesti építészeket bízták meg. Munkájuk nyomán 1912-15-ben fel is épült a monumentális iskolaépület, de azt még az átadás előtt a hadsereg vette át és a kitört világháborúra tekintettel kórházként kezdte használni. Végül 1915. szeptemberében mégis megindulhatott az oktatás.

A Gyilkostói úthoz illeszkedő, elnyújtott téglalap alaprajzú, négyszintes épület főhomlokzatát három, meredek nyeregtetős rizalit tagolja. A fő épülettömeghez annak mindkét végén toldalék elemek (pl. hátrahúzott pozíciójú tornaterem, torony) csatlakoznak. A magas kőlábazatú épületdíszes főbejárata az utcai homlokzat tengelyében nyílik. Ez a kőből gazdagon faragott, \"bélletes\" kapu leginkább a középkori templomkapukra emlékeztet. Az épület díszítő elemei között más, a középkorra utaló motívumot is találhatunk, ahogy néhány, a népi építészetből átvett elemet is.