Rózsafüzér Királynője-kápolna

A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Szakrális plasztika, szobor
A falu fő utcáján, újabb épületek közé beszorítva
Egyéb adat:
A falu hivatalos neve 1899-ig Szklabonya volt, ekkor Kürtabony lett, majt Mikszáth Kálmán írói működésénak 40. éves jubilaumán, tiszteletből Mikszáthfalvára módosították.
Rövid leírás:
A középkori eredetű magyar faluról és templomáról az első írott források a 14. századból maradtak fenn. Az újkorra szlovák-magyar vegyes lakosságúvá vált, zömmel katolikus faluban erős a Mária-kultusz, melyet Mikszáth sok novellájában megörökített és amelyre a településen számos szakrális kisemlék is utal. Ezek egyike a falu fő utcáján felállított kis kápolna. Eredetileg talán Szent Vendel kápolna volt, a 19. században legalábbis még ilyenként említik. Ismeretlen időben lett titulusa Rózsafüzér Királynője.

Az egyszerű, valószínűleg a 19. sz elejéről származó épület hajója téglalap alaprajzú, melynek utcafronti részén alacsony harangtorony emelkedik gúlasisakkal, félköríves záródású ablakkal, alatta vakolt timpanonnal. A hajót mindössze két, szegmentíves ablak világítja meg. Oltárán a Rózsafüzér Királynője oltárkép látható, mellette bibliai alakok szobraival.

A hajóban lévő, szlovák nyelvű emléktábla azt hirdeti, hogy a községi önkormányzat 1997-ben felújíttatta az épületet - amely mára újra leromlott állapotban van.

2012-07-13 01:22:22

2014.02.08 13:02 klo állapot: 4 - koordináta: N 48° 9,466' E 19° 21,406' - egyéb

Leromlott állapotúnak most semmiképp nem nevezném, van ugyan némi lábazati vizesedés, amit felületileg kezeltek. Bejutni nem tudtam.