Rózsa Sándor sírja

Síremlék
Strada Mihai Eminescu
Rövid leírás:
Rózsa Sándor (1813-1878) a 19. sz egyik legendás történelmi személyisége. A Szeged környéki pusztán született és gyermekkorától lovakkal foglalkozott. Hamar meggyűlt a baja a törvénnyel, így kétes hírnévre tett szert. 1848-ban a forradalmi kormánytól csapatával amnesztiát kapott, cserébe gerilla osztagot szervezett a császári megszálló sereg elleni harcra. A szabadságharc bukása után visszatért rabló életmódjához és az ország egyik legkeresettebb bűnözője lett. A Móricz Zsigmond által is megörökített élettörténete így kevéssé romantikusan végződött. Árulás miatt fogságba esett, elítélték Kufsteinben és Theresienstadtban, majd Péterváradon letöltötte büntetését, 1868-ban amnesztiát kapott. Rövid időn belül újra rabolni kezdett. Ismét elfogták, 20 évre ítélték és a szegedi Csillag-börtönbe zárták. A híres betyárt több szökési kísérlete után életfogytiglant kapott és átszállították Szamosújvárra 1873-ban. Itt is halt meg. Sírja a börtöntől K-re, az épület kerítésén kívül működő rabtemetőben – ma ortodox temető – ma is megtalálható. A több részből álló temető legészakibb darabján, az Eminescu utcáról nyíló bejáraton bemenve a 13. sorban, annak É-i végén, pár méterrel az É-i (Pescarilor utcai) kerítés mellett található. Viszonylag könnyű megtalálni, mert a mai sírsorokra merőlegesen áll a magas, négyzetes átmetszetű, sárgás mészkőből faragott sírkő.