Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 47,581'
Hosszúság (lon):
E 21° 51,794'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Tenkegörbed 587. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
1809-ben gróf Sauer Kajetán püspök, nagyprépost tette le az alapkövet. 1811-ben készült el, klasszicizáló barokk stílusban. 1873-ban újraépítik. Utolsó felújítása 1992–1994 között volt.
Egyhajós, faros nyeregtetős, nyugati homlokzati tornyos templom. Mind a főhomlokzata, mind hajója lizénás-tükrös tagolású. Toronyalatti kőkeretes bejárata egyenes lezárású. Fölötte félköríves záródású, keretelt, könyöklőpárkányos ablak látható. A homlokzat két oldalán fülkék állnak, melyekből hiányzanak a szobrok. A hajó koronázópárkánya ráfut a főhomlokzatra. Ezzel együtt a tornyot két párkány tagolja. Az első emeleten egy kör alakú világítóablak áll. A felső emeleten zárókővel keretelt félköríves ablakok vannak, könyöklőpárkányuk íves köténnyel rendelkeznek. Az ablakok két oldalán fejezetes pilaszterek állnak. Sokoldalú, hegyes toronysisakja alatt barokk óraíves párkány látható.
A hajó tükreiben félköríves záródású ablakok állnak. A szentély félköríves záródású. Déli oldalához sekrestye kapcsolódik.
A hajó hevederívekkel tagolt dongaboltozatos. A hevederek fejezetes pilaszterekre támaszkodnak. Az oldalfalakat vonóvasak kötik össze. Rövid félköríves, negyedgömbsüveggel boltozott szentéllyel zárul, amely a hajóhoz félköríves diadalívvel csatlakozik. Barokkos főoltárának koronázópárkányát lábazatos, kompozitfejezetes ikeroszlopok és pilaszterek tartják. Díszes szószékét a diadalív déli szárnyához építették. Mögötte nyílik a sekrestye ajtaja. A bejárat fölötti kis karzata félköríves árkáddal nyílik a hajóra. A karzatot kosáríves árkádos falazat tartja. Keresztelő medencéje szobordíszes tetővel rendelkezik.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-06-30 14:08:47
 
 

Állapotjelentések

2018.04.14 12:00 Emese62 állapot: 3 - koordináta: N 46° 47,581' E 21° 51,794' - egyéb

Sajnos használaton kívül, van Tenkéhez tartozik, megpróbáltunk bejutni, de nem tudtuk elintézni, így csak kívülről néztük meg.Hulló vakolat jellenzi és az egész épület szerkezete megdőlni látszik szemből nézve jobbra.Körben alul vizesedik. Az előtte lévő ártézi kutat megszüntették. A kerítés rozsdás, a kert elhagyagolt. A régebbi (2016.06) képen jól látható, hogy a templom előtti nagy fákat kivágták.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Cenc-ház (5.244 km)
Lakóház (5.439 km)
Lakóház (5.469 km)
Lakóház (5.505 km)
Lakóház (5.508 km)
Lakóház (5.532 km)
Városi iskola (5.580 km)