Szentivánlaborfalva 213. sz
Egyéb adat:
Szentivánlaborfalva két falu összeolvadásából keletkezett 1899-ben. Az egyik Sepsiszentiván volt, amely nevét Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt templomáról kapta, a másik pedig Laborfalva volt. Ezen utóbbi Komolló várának munkásrabszolgái számára létrehozott település volt. A falu Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 7 km-re délkeletre fekszik.
Rövid leírás:
Szentiván települését az 1332-es tizedjegyzék már egyházas helyként említi. Valószínűleg már a 13. században felépült első kőtemploma. Ezen első templom a 18. század első felére nagyon rossz állapotba került, ezért 1725-ben jelentős átalakításon esett át a templom. A korai templom román stílusára utalnak a magasan elhelyezkedő ablakok a déli homlokzaton és a félköríves szentélyzáródás. Nem sokkal később 1775-ben épült fel tornya, majd 1777-ben új kórust építettek a templomhoz. Az 1802-ben történt földrengés során az épület nagymértékben károsodott, amelyet követően szinte alapjaitól kellett újjáépíteni a templomot.
A reformáció korában a falu lakossága a templommal együtt áttért a református, majd az unitárius vallásra.

Forrás:
Pénzes Lóránd - A szentivánlaborfalvi katolikus egyházi épületek (http://www.keresztenyszo.katolikhos.ro/archivum/2009/februar/5.html)

Antos-kúria (4.930 km)
Kozma kúria (5.193 km)