Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templomOrszág:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 45° 43,622'
Hosszúság (lon):
E 20° 41,415'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település belterületén
Egyéb adat:
A korábban önálló falu ma Szerbcsernye (Српска Црња / Srpska Crnja) település része
Rövid leírás:
Csernye középkori eredetű helység. A település a török hódoltság idején is fennmaradt, azonban az 1696-ban a közelben a törökökkel vívott ütközetet követően elnéptelenedett. A 18. század második felében román és szerb telepeseket költöztettek ide, majd a terület új földesura, Csekonics József, katolikus németeket telepített itt le. 1808-ban az ő jóvoltából jött létre a római katolikus plébánia, és épült fel a templom is, amelyet vélhetőleg a későbbiekben kisebb mértékben átalakítottak, de – a hagyománnyal ellentétben – nem építettek újjá. Az épület egyhajós, főhomlokzata előtt torony áll, szentélye téglány alaprajzú. Belső terét csehsüveg boltozatok sora fedi.

A templom legjelentősebb értéke bravúros ácsmesteri tudással megépített tetőszerkezete és fából készült, de L’ Orme-rendszerű álboltozatai, valamint a 19. század derekán készült, a szentély teljes hátsó falát betöltő romantikus főoltára.

A második világháború végén a település lakosságának többségét adó németeket meggyilkolták, elhurcolták, elűzték, a falu plébánosát megölték.

Az épület kétségbeejtően rossz állapotban van, ugyanis a második világháború óta érdemi karbantartást nem végeztek rajta. A tető sok helyen meghibásodott, beázott, súlyos szerkezeti károsodások keletkeztek. 2014-ben felmerült a templom lebontásának szándéka, amely ellen a még mindig száznál több helyi katolikus lakos és a község szerb képviselői is erőteljesen tiltakoztak. Magyar nemzetpolitikai forrásból megtörtént a tetőzet ideiglenes állagmegóvása, és elkészültek a tetőszerkezet felújításának tervei. 2016-ban elindulhat a helyreállítás, amelynek során a Rómer Flóris Terv keretében restaurátori konzerválási munkákra nyílik lehetőség.

A leírás és a képek forrása: Sarkadi Márton / www.romerterv.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-12-30 20:43:05
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Szecessziós villa (20.473 km)
Repholz-villa (20.481 km)
Szárazmalom (21.296 km)
Liptay-kastély (27.559 km)
Pusztatemplom (33.697 km)