Római katolikus plébánia

Ország: Szlovákia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Muráň
A település magyar neve: Murányalja
A település német neve: Unter-Muran
A település latin neve:
Cím: A település központi teresedésének délkeleti sarkán, a plébániatemplom és a volt iskola szomszédságában.
Egyéb adat:
Rövid leírás: A tatárjárás után épült murányi vár alatt a szolgálónépek falujáról a 14. században szól először forrás. A Rákóczi-szabadságharc után a murányi uradalom a Koháry, majd tőlük házasság útján, még a 18. században a szintén dúsgazdag Szász-Coburg-Gothai család birtokába jut. A 18. század a falu fejlődése jegyében telik el. Ekkor épül fel a település központjában több, máig fennmaradt, a faluképet meghatározó épület, köztük a római katolikus plébániaház is. A 18. század végén emelt, későbarokk-klasszicista stílusú, utcafronton álló, földszintes, az útra merőleges tengelyű épületet barokkos manzárd tető fedi, amely az utcai oldalon összetett, timpanonszerű oromfallal záródik. Ennek felső mezejét egykor vakolatból kialakított, plasztikus "Isten szeme" motívum töltötte ki.

A házhoz a telek utcai határán falazott kerítés tartozik, rajta látványos, félköríves, fedeles szekérbejáró kapuval. Az utcában egykor több, hasonló ház is állt, de ezek száma mára sajnos, erősen megfogyatkozott.

A ház homlokzatán Bystrík Muránsky (művésznevén Anton Macák) szlovák szalézi szerzetes emlékét örökítették meg a murányi hívők.
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)