Római katolikus plébánia

A kép forrása: Raskub / Panoramio
Egyházi középület
Hlavná (Fő) utcában, a falu közepén, a templomtól délre
Rövid leírás:
Az Igló közelében települt kis falu Árpád-kori eredetű. Első fennmaradt említése a 13. századból származik. Ugyancsak e század közepén épült fel a falu Szent Lőrinc diakónus tiszteletére emelt plébániatemploma a fő utca északi oldalán.

Ezzel szemben, az út déli oldalán emelkedik a ma is eredeti funkciójában, plébániaként használt, szép, régi épület. Az utcafronton, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egy emeletes házat barokkos manzárd tető fedi, melyet ma cseréppel borítottak. Eredetileg reneszánsz stílusban épült fel még a 17. században. A 18. században barokk stílusban építették át. Mai utcai főhomlokzata klasszicista stílusú. Az öttengelyes, szimmetrikus kialakítású homlokzatból sekély középrizalit ugrik előre, melyet hatalmas pilaszterek tagolnak, felül pedig. háromszögű, a párkányzat fölé emelkedő timpanon koronázza.