Római katolikus iskola és zárda

Római katolikus iskola

Római katolikus zárdaépület
Egyházi középület
Avram Iancu utca 5. szám
Rövid leírás:
A 19. század elején épült ingatlant 1817-ben vásárolta meg a római katolikus egyház Pető Gáspár élesdi lakostól, hogy a tanterem és a tanítói lakás kapjon benne helyet. Az épület 1871-ben egy tornáccal bővült, a század végén pedig a tanítói lakást újabb, padlózott szobával bővítették. Az utcafornti nagyterem 1936-ban készült el. Az angolkisasszonyok szerzetestanító-rendje 1941-ben költözött ide iskola és zárda létesítésére, ez utóbbira az 1930-ban megvásárolt, szomszédos Weis-házat kapták meg. Az 1948. évi államosításkor már a nagyváradi vincés nővérek vezették, itt működött 1959-ig, a román és magyar tanintézetek egyesítéséig az élesdi magyar iskola. Az épületben jelenleg is iskola működik, 2004 óta az ingatlan az egyház tulajdona.
Az iskola L alaprajzú, földszintes épület, lábazatát kváderkövekkel rakták ki. Utcai főhomlokzata enyhén kiugró középrizalittal rendelkezik. Két félköríves záródású ikerablaka alatt könyöklőpárkány húzódik. A rizalit a tető fölé emelkedik, héjazata főlé kis tornyot emeltek. A homlokzat két oldalán keretelt hármasablakok vannak, udvari bejárata előtt pedig nyitott portikusz található.
A zárdaépület az iskolától jobbra húzódik. A földszintes, téglalap alakú, két végén kontyolt nyeregtetővel ellátott épület nyílászárói szegmensíves záródásúak. Udvari főbejárata előtt bástyaszerű zárt portikusz áll. Utcai mellékhomlokzatán díszes keretelésű, kettős ikerablak található.

2013-11-30 17:08:18

2014.02.16 15:45 mokuska09 állapot: 4 - koordináta: N 47° 3,550' E 22° 23,989' - egyéb

Az iskola felújítás alatt van, ahogy láttam még az utcafronti részt kel felújítani . A zárda viszont eléggé rossz állapotban van, hullik a vakolat, lekopott a festék.

Létai-ház (0.098 km)
Jakabfi-ház (0.180 km)