Római katolikus harangtorony

Harangtorony, harangláb
A település központjában lévő útkereszteződésben
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar falu a középkorban a közeli zólyomi várhoz, majd a 18. századtól a dobronyai Eszterházy-uradalomhoz tartozó birtok volt. A 18. századtól növekedett meg a szlovák lakosság, amely mára abszolút többségbe került.

A falu központjában, a fő útból Lakóca falu felé elágazó útkereszteződésben, közterületen, a patak hídja mellett, szabadon áll a több szintes, hasábos kő falazatra épített, talpgerendás szerkezetű, fa harangtorony. Első emeleti szinten, könyöktámaszokon nyugvó, fémlemez fedésű féltető fut körbe. A keményfa gerendákból kialakított, könyöklő szintig bedeszkázott felépítményen mind a négy oldalon széles hangvető nyílás van. A harangszéken két harang van. Az építményt fémlemez fedésű sátortető borítja, csúcsán latin kereszttel.

A leírás Kovács József: Felföldi fa harangházak. Budapest, 2006. c. műve alapján készült.