Rimanóczy Kálmán palotája

Lakóépület és üzlet
Republicii utca, 13.
Rövid leírás:
A velencei gótika jegyében épült Nagyvárad egyik legszebb Fő utcai épülete, id. Rimanóczy Kálmán Ca d’Oro palotája, amelyet az ifjabbik Rimanóczy tervei alapján építettek 1905-ben. A háztulajdonos már 1895-ben le akarta bontatni a tulajdonában levő földszintes épületet, ám erre csak 1905. februárjában került sor, és a díszes kétemeletes palota esztendő végére már el is készült. A Fő utca és a Széchenyi tér sarkán álló monumentális épület elkészítésekor a tervezőt a 15. századi, velencei Ca d’Oro palota ihlette, hiszen annak leegyszerűsített homlokzati formavilágát ültette át Nagyváradra, a loggiák használata ezen az épületen a legszembetűnőbb.

A Fő utcai homlokzat a díszesebb, a földszinten kéttengelyes szélességű szamárhátíves ablakok és ajtók találhatók, fölöttük övpárkánnyal. Az első emelet kilenctengelyes, a legömbölyített sarkok ablakai mindkét szinten közös tükörben helyezkednek el, kereteltek és csúcsíves záródásúak. Az első emeleten kőbábos korláttal, a másodikon négytagú karélydíszes mérművel látták el őket. Az első szint többi ablaka kőbábos korlátú és csúcsíves záródású, illetve szamárhátíves keretelésű. A második emeleten találhatók a félköríves oromzatú loggiás részek, az épület legdíszesebb elemei, amelyek a velencei palotát mintázzák és kőbábos korláttal látták el őket. A középső loggia négytengelynyi hosszú, páros oszlopsorral és kovácsoltvas mellvéddel uralja az épület homlokzatát.

Bartsch-ház (0.043 km)
Vármegyeháza (0.072 km)