Rimai Coalitio székháza

A kép forrása: Blankvers / Panoramio

A kép forrása: empepa.net
Ipari objektum
A falutól pár száz méterre délre, az országúttól keletre.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű, gömöri falu története az új kortól összeforrott a bányászattal és az iparral: üveghuta és vasgyár is működött itt a 18-19. században.

A Rimai Coaltio vasipari társaság Sturman Márton vasgyáros hathatós közreműködésével jött létre 1810-ben. Célja a gömöri és Murány-menti vasiparosok összefogása, a termelési folyamatok összehangolása volt. A Coalitio tagjai a helyi vasércbányászatban és vasfeldolgozásban érdekelt nagybirtokosok, nemesek voltak. A kezdettől fogva sikeresen működő szervezet fokozatosan tulajdonába vette a résztvevők vasipari létesítményeit. A szervezet 1852-ig működött önállóan, amikor is több hasonló konkurensével egyesülve egyik alapítója lett a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt-nek.

A társaság székháza a Rima folyó partján, 1808-ban épült - más forrás szerint korábbi, ez évben csak átalakított - földszintes, \"U\" alaprajzú, kilenctengelyű, francia manzárd tetővel fedett, későbarokk stílusú épület. A falsíkból enyhén kiugró rizalit timpanonjában bányászjelvény és az építés időpontját jelző dátum áll. Pincéjében donga-, a helyiségekben porosz és kolostorboltozat van.

Legutoljára lakóházként használták, de ma üresen áll a rohamosan romló állagú épület.

Megyeháza (0.758 km)