Rhédey-kápolna

Octavian Goga utca.
Rövid leírás:
Gróf Rhédey Lajos, Bihar vármegye főispánja építtette romantikus stílusban a kápolnát, több forrás egybehangzó véleménye szerint felesége, Kacsándy Terézia halálakor, 1804-ben. Napjainkban a nagyváradi állatkertben lévő kápolna a Rhédeyek család sírboltja, 5,60 méter széles és 8 méter hosszú, félköríves záródású. A megrendelő kérésére régies hatású, műrepedésekkel és beépített ágyúgolyókkal, amelyek a leírások szerint a napóleoni háborúból valók. A kápolna bejárata és földszinti ablakai csúcsívesek, gótikus hatásra, fölötte elliptikus tambur, a fölött pedig lanternás kupola található. A tamburt háromkarélyos lóhere formájú ablakok világítják meg. A kupola ablakai oválisak. A kápolna közepén áll a Rhédey házaspár szarkofágja, amelyet 1834-ben Ferenczy István szobrászművész tervezett. A kápolnát többször is feldúlták és kifosztották, 1830-ban és 1912-ben, amikor a Rhédey házaspár csontjait is kiszórták a szarkofágból. Rendszerváltás előtt évtizedekig az állatkert egyik etetője működött benne. A kápolnát magyarországi támogatással mentették meg a végső pusztulástól.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad 900 éves múltja és épített öröksége, 2005, Bp.