Megújulásunk támogatója:  

Rendőr Igazgatóság


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,043'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,162'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Rákóczi körút (ma: Moyzesova utca) 19.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Kassa történelmi központjától nyugatra eső terület a 19-20. sz fordulóján még beépítetlen volt és sportpályaként hasznosították. 1912-ben két másik egyesület mellett itt működött a Kassai Atlétikai Club.

Azok után, hogy az I. világháborút lezáró trianoni békediktátum a várost az újonnan létrehozott Csehszlovákiának ítélte, nagyarányú építkezések kezdődtek Kassán. Számos új középület sorában ekkor került sor a rendőrség új, modern és hatalmas méretű központjának felépítésére is.

Az egy teljes háztömböt elfoglaló, négy utca által határolt, "U" alaprajzú, négy szintes épületet František Sander cseh építész tervezte és az ismert kassai kivitelező, Kabos Hugó cége építette fel, 1928-31. között. A modern stílusú, szimmetrikus elrendezésű, nyereg tetős, cseréppel fedett, funkcionalista épület fő homlokzata a Moyzes utcára néz. Itt nyílik főbejárata is, a középrizalit tengelyében kialakított, két szintes kapuépítményen át. A keleti, déli és északi épületszárny szinte hasonló kialakítású, Az ezek által közrezárt, hatalmas, négyszög alakú udvar eredetileg nyugat felé nyitott volt, de a 20. század 2. felében ide is rendőrségi épületeket emeltek.

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-06-19 17:38:43
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.