Régi városháza

Fő tér (ma: Piaţa Unirii) 1. szám
Rövid leírás:
A kolozsvári fő tér délkeleti sarkában, a déli házsor keleti végében álló ház telkén működött az első, írott forrásokból ismert városháza. Ez a két szintes, reneszánsz stílusú, homlokzatán festett címerekkel és szentenciák szövegével díszített épület 16. században már egészen biztosan fennállt. Végül az 1798-as városi tűzvészben annyira megrongálódott, hogy csak ideig-óráig lehetett helyreállítani. A nagy, 1826-os földrengés miatt aztán a ház használhatatlanná vált, nem lehetett elkerülni egy új városháza felépítését. Ennek terveit Winkler György helyi építőmester már ugyanezen évben elkészítette, de pénzhiány miatt az építkezés csak 1840-ben kezdődhetett el, a korábbi terveket módosító Kagerbauer Antal elképzelései szerint. Az új tanácsházát, melynek földszintjén a \"százférfiak\", emeletén a szenátorok tanácskozhattak, végül 1845-ben avatták fel.

A romantikus stílusú, \"U\" alaprajzú, egy emeletes épület Fő téri homlokzata héttengelyes. Nyílászárói félköríves záródásúak, falának felülete rusztikázott - mindezzel utalva a korai reneszánsz itáliai paloták formavilágára. A három nyílású főkapu fölött hosszú, konzolokon nyugvó, kovácsolt vas korlátos erkély fut végig. A főpárkány fölötti attikát Kolozsvár tölgyfalevél-koszorús, háromtornyos címere díszíti.