Régi városháza (Felső-Garam-menti Múzeum)

A fő tér (ma: Námestie gen. M. R. Štefánika) közepén, a templom mellett.
Rövid leírás:
A tatárjárást követően, a 13. század második felében német telepesek által alapított Breznó gazdasági felemelkedését intenzív bányászatának, illetve számos céhbe tömörült iparosának köszönhette.

Az egykor rövid ideig szabad királyi városi jogokat is birtokló település tágas főterének közepén áll a régi városháza épülete. Helyén egy régebbi, reneszánsz épület állt, amelyet a város 1589-ben szerzett meg a közeli Murány várának urától, Julius Herbersteintől. Ezt az ősi házat átépítve jött létre a mai épület 1770-ben. Az 1779-es tűzvészt követő, Peter Grossmann tervei szerinti helyreállítás nyomán alakult ki az épület mai, későbarokk külső képe. Az épület emeleti boltozott helyiségeit a 18. sz végéről származó, gazdag stukkódíszítés teszi értékessé.

A téglalap alaprajzú, egy emeletes, manzárd tetős, ma fémlemezzel fedett épület barokk stílusú. Dél delé néző, szimmetrikusan szerkesztett főhomlokzatának földszintjén fedett, nyitott árkádsor fut végig. Szimmetriatengelyét a párkány fölé emelkedő timpanon hangsúlyozza. Az épület keleti homlokzatán, egy vakablak fölött befalazva Breznóbánya kőből faragott címere látható 1662-ből. Ez eredetileg a - mára már lebontott - városfal déli kapujának része volt.

Az épületet a 20. században többször is a gyökeres átalakítás, ill. a megsemmisülés fenyegette. 1902-ben egy újabb emeletet akartak építeni rá, míg az 1930-as években a teljes elbontását és ugyanide egy új adminisztratív épület felhúzását tervezték. Szerencsére a háború, ill. politikai okok mindkét tervet meghiúsították.

Az épületben ma Szlovákia egyik legfiatalabb muzeális intézménye, a Felső-Garam-menti Múzeum működik. Termeiben jelenleg néprajzi kiállítás látható.

A múzeum szlovák és angol nyelvű honlapja: http://www.horehronskemuzeum.sk