Régi vármegyeháza

Strada Târgului (korábban: Gecse Dániel utca 5.) a református kollégium mellett.
Rövid leírás:
Marosvásárhely, mint a Székelyföld legjelentősebb városa, helyet adott Marosszék adminisztratív központjának is. A város egyik legfontosabb utcájában, a református kollégium szomszédságában ma is álló épület magja minden bizonnyal az a ház lehetett, amelyet az 1711-ben felségárulásért elítélt Szalai Györgytől jutott Marosszék birtokába. Az épület többi részét vásárlás útján szerezte meg a Szék.

A ház magán viseli a több ütemben való bővítés nyomait. A szabálytalan négyszög alakú saroktelken álló, barokk stílusú, egy emeletes, nyeregtetős, cseréppel fedett vármegyeház központi, utcai szárnya egy öttengelyes, szimmetrikusan szerkesztett épület(rész), melynek egykori szélét jelzi a ház sarkán megmaradt, vakolt sarokarmírozás. E rész tengelyében nyílik a félköríves kapu, két zömök, fa kapuszárnnyal, rajta Marosszék faragott címerével. A boltozatos kapuátjárón át juthatunk a ma zárt udvarba. A kapualj falán található márvány tábla latin nyelvű szövege az egyik átépítés emlékét örökíti meg.

A szűknek bizonyult házat már 1744-ben bővíteni kellett, ekkor készült az utcai szárny újabb, déli, négytengelyes része. A vármegye a reformátusoktól 1838-ban megvásárolt telekrészen 1842-ben megépítette a hátsó, udvari szárnyat, ezzel zárttá téve az udvart. Az új szárny földszintjén rácsos börtöncellák kaptak helyet, míg az emeleten egy nagy méretű gyűléstermet hoztak létre.

Az udvari homlokzatok jóval egyszerűbbek az utcaiaknál. A Gecse utcai szárny emeletén (egykor a földszintjén is) íves árkádsor fut végig. A másik három udvari épületszárny első emeleti helyiségeit konzolokon nyugvó fa körfolyosóról lehet megközelíteni. A ház földszinti helyiségei boltozottak, csehsüveg és donga boltozatokkal fedettek. Az emeleti helyiségek síkmennyezetesek.

A Magyarország közigazgatási átszervezése, az autonóm Szék megszűnése után létrehozott Maros-Torda vármegye - szintén e házban működött - központi apparátusa számára már szűknek bizonyult az ősi épület. Az új vármegyeháza elkészülte 1941-es elkészülte után a régiben először lakásokat alakítottak ki, majd képzőművészek otthona lett.

(A leírás Keresztes Gyula: Marosvásárhely régi épületei c. munkája alapján készült.)