Régi mérföldkő

Közlekedési létesítmény
A fő tér délkeleti sarkában, közvetlenül a fő út északi oldalán, a járda mellett
Rövid leírás:
Hibbe Áprpád-kori eredetű település. A tatárjárást követően német ajkú telepesek - bányászok - népesítették be. A környék aranylelőhelyeinek kitermelése révén a település a 14. században egyre gazdagodott. Zsigmond királytól a 15. sz legelején mezővárosi jellegű privilégiumokat kapott. Az aranybányák kimerülésével a városka fejlődése megtorpan, a 16. századra kiváltságait jórész elvesztette. A lakosok megléhetőségei között a kézműipar és a kereskedelem vette át a fő szerepet. Az újkori felvidéki háborúk hadjárásai - a települést átszelő, jelentős, kelet-nyugati országút miatt - gyakran okoztak pusztulást az egyre szegényedő Hibbén.

A fontos országút szélén maradt meg egy fontos közlekedéstörténeti emlék. A tér D-i részén, az országút mellett áll egy régi, valószínűleg 19. (18?) századi, kilométerkő. A hasáb alakó oszlop északi oldalán bevésett felirat tájékoztatja az utasokat az országúton két irányban elérhető, nagyobb városainról és azok mérföldben feltűntetett távolságáról. bevésett neveivel: A felirat szerint nyugatra (Liptó)Szentmiklós, keletre Leutschau (=Lőcse) a legközelebbi fontos település. Érdemes megjegyezni, hogy a két helységet az ottani lakosok többségi nyelvén jelölték meg: Szentmiklóst magyarul, Lőcsét németül.

A fotók forrása: wikipedia.org; Google Earth