Régi megyeháza

Fő utca (ma: Hlavná) 70. szám

A ház telkén már a középkor óta kő épület állott. A 17. századból ismerjük tulajdonosát: Breuer Ambróz serfőző, majd Gürtlschneider István szíjgyártó lakta. Ugyane században vált Kassa Abaúj vármegye székvárosává, így az ezzel járó reprezentatív épületre is szüksége lett. E házban székelt az abaúji főispán hivatala és itt zajlottak a közgyűlések, egészen 1779-ig. Később a gróf Szapáry, majd a gróf Van Dernáth család birtokolta.

A fő utca nyugati térfalában, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, két emeletes, manzárd tetős ház utcai főhomlokzata barokk jellegzetességeket mutató, eklektikus jellegű. Az öttengelyes homlokzat emeleti részeit óriáspilaszterek tagolják. Első emeletének tengelyében kőkonzolos erkély ugrik előre, kovácsolt vas korláttal. E szinten az ablakok alatti és fölötti falmezőket gazdag, plasztikus vakolatdíszekkel töltötték ki. A homlokzat földszinti részét a modern kori üzleti igényeknek megfelelően, stílustalanul átalakították.