Megújulásunk támogatója:  

Régi kórház


A kép forrása: Gausss / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 39,643'
Hosszúság (lon):
E 20° 31,694'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kós-Schopper utca
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A nagy múltú bányavárost a 13. században ide érkező, a környék érceit kitermelő, német ajkú bányász telepesek alapították. A település templomai, legfontosabb középületei, legtehetősebb polgárainak házai a középkori eredetű, téglalap alaprajzú fő téren, ill. az ebből nyíló utcákban épültek fel.

A rozsnyói ún. régi kórház Dr. Kós Károly özvegye, Mihalovits Lujza adományaiból épült, akinek végrendelete volt kórházat alapítani Rozsnyón a római katolikus egyház kezelésében. A kórház működése alatt az akkor ideiglenes termekben Schopper György püspök vagyoni részesedéshez jutott és a kórház részére új épületet építtetett, amelyeket 1887-ben nyitottak meg.

A régi kórház Rozsnyó egyik legnagyobb, történeti korú középülete. A késő klasszicista stílusú, kétszárnyú, három szintes, nyeregtetős, cseréppel fedett épület szimmetrikusan szerkesztett főhomlokzatának közepén neogótikus kápolna kapott helyet. A kápolna csúcsíves kapuja fölötti, háromszögű, huszártoronnyal hangsúlyozott oromzatra rímelnek az épület szárnyainak mellékbejáratai fölé épített oromzatok. A kórház egy 1937-ben létesített, hatalmas park közepén állt. A portásfülke a II. világháború után épült hozzá, az újabb épület pedig a 20. század 70-es éveiből származik. A kórház területét értékes kovácsolt vas kerítéssel vették körül.

A leíráshoz felhasználtuk a Projekt R13 - www.retep.sk anyagát.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-04-17 10:38:41
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.