Régi katolikus gimnázium (Szent István Kollégium)

Forrás: Kelemen Katalin /wikipedia
Egyházi középület
Szék útja 152.
Rövid leírás:
Az épület Erdély egyik kiemelkedően fontos egyházi iskolája volt, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium elődje, számos kiemelkedő magyar személyiség Alma Matere.

Csíksomlyó és a távolabbi környék újkori szellemi életét az itt megtelepedett ferencesek határozták meg, akik már a 16. századtól iskolát tartottak fenn itt. Ezt később, már az 1600-as évek elején gimnáziummá fejlesztették. 1661-ben egy török-tatár betörés folytán az iskola is megrongálódott. Helyreállítására a somlyói ferencesek pápai segítséget is igénybe vettek, így néhány év alatt sikerült mindent újból felépíteni az ekkorra már erdélyi szinten jelentősnek mondható intézményben. A bővülő iskola 1733-ban új épületet kapott, amelyben már színházterem is volt, helyet adva az iskola kiemelkedő színvonalú vallásos misztériumjátékainak. E ház később egy tűzkatasztrófában elpusztult.

A ma fennálló, elnyújtott téglalap alaprajzú, egy emeletes, nyereg tetős, barokk épületet 1754-ben kezdték építeni, de a munka anyagiak híján elakadt és csak 1780. után folytatódhatott. Az anyagiakat ekkor Csík szék községei közadakozással teremtették elő. A gimnázium 1781-re, míg a mellette épülő papi szeminárium 1782-re készült el. Az 1848-49-es szabadságharc idején a házaz katonai célokra foglalták le és csak nagyon nehezen, az 1850-es években sikerült azt visszaszerezni oktatási célra.

Az iskolaépületeket később többször bővítették. Az íly módon megnagyobbodott épületekben a 19. században kántor- és tanítóképző is működött. 1873-tól nyolc osztályos főgimnáziummá fejlődött az intézmény. 1888-ban újból bővítették déli irányban. Ugyanakkor folyamatos vitatémává vált az egész intézmény beköltöztetése a közeli városba. Erre végül csak 1911-ben került sor, amikor felépült Szeredában az új Római katolikus Gimnázium.

1913-ban a házat a Csíki Magánjavak vásárolta meg és árvaházat működtetett benne. E funkció az épület 1945-öt követő államosítása után is fennmaradt. Az 1989-es "változásokat" követően, tulajdonosa csak 2008-ban kaphatta vissza elrabolt vagyonát. Ekkor a Csíki Magánjavak a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak adta használatra az épületet, akik a közeli városban tanuló magyar diákok számára tartanak fenn benne kollégiumot.

Forrás: wikipédia.org

Sóvár (1.358 km)