Régi Vágduna híd maradványai

Híd
A településtől keletre, a Vágduna két partján
Rövid leírás:
A Csallóközben, a Vág és a Kis-Duna összefolyása közelében épült magyar kisváros, Gúta középkori eredetű. Itt ősidők óta volt átkelőhely a két folyó egyesülésével létrejövő Vágdunán, amelyen a keletre, Érsekújvár felé tartó közlekedés zajlott. Egy 1664-es ábrázolás egy hajóhidat mutat itt.

1913-ban egy érdekes szerkezetű, három nyílású, hatalmas acél híd épült ide. Szerkezete 186 m hosszúságú volt. Struktúráját tekintve az ún. Gerber-tartós hidak csoportjába tartozott.

A híd a II. Világháború idején elpusztult és eredeti formájában már nem is építették fel újra. A háborút követő helyreállításkor a híd pillérei és újonnan épült pillérek felhasználásával egy ideiglenes híd épült fel. A mai, 1965-ben átadott vasbeton híd az eredeti acél hídtól alig néhány méterre épült fel. Az 1913-as híd hídfőinek omladékai a part menti növényzetben fellelhetők. Elpusztult, de teljesen el nem bontott egyik mederpillére mögött a folyóban egy kis sziget keletkezett, melyet a helyiek Élet-szigetnek neveznek.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját. A képek szintén e kötetből, illetve a Hungaricana.hu-ról származnak.

Öreg Iskola (0.955 km)
Hajómalom (0.958 km)